Vanhemmille

Yleistä
Yksityinen perhepäivähoito on kunnan hyväksymää ja valvomaa lasten päivähoitoa alle kouluikäisille lapsille. Aloittaessani toiminnan, pätevyyteni sekä kotini soveltuvuus työhön on tarkastettu, ja sitä valvotaan myös jatkossa. Kaupunki tarkastaa myös kaikkien hoitajien rikosrekisteriotteet.
Ryhmässä voi olla lain mukaan maksimissaan neljä kokopäiväistä lasta hoitajan omat, alle kouluikäiset lapset mukaanluettuna, sekä lisäksi yksi puolipäiväinen esikoululainen tai koululainen.

Olemme nelihenkinen perhe, kotonamme asuu meidän aikuisten, äidin ja isän, lisäksi vakituisesti kaksi lasta, kesäkuussa 2012, sekä helmikuussa 2003 syntyneet tytöt.
Minun kohdallani tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ryhmääni otan maksimissaan kolme kokopäiväistä, ja yhden puolipäiväisen lapsen.

Hoitomaksuun on olemassa suosituksia, mutta käytännössä hoitomaksun määrittelee hoitaja yhdessä perheen kanssa hoidontarpeen huomioonottaen.
Hoitomaksuun perheiden on mahdollista hakea Kelalta yksityisenhoidontukea, joka 1.1.2013 alkaen on 171,40e/kk, sekä hoidon ollessa yli 25h/vko, kuntalisää. (Tämä on kuntakohtainen. Tampereella vuonna 2013 se on alle 3-vuotiailta 320e/kk ja yli 3-vuotiailta 220e/kk)
Lisäksi perheiden on mahdollista hakea tulosidonnaista hoitolisää, joka maksimissaan on 144,14e/kk. Tuet maksetaan suoraan hoitajalle, joten vanhemmille jää maksettavaksi vain hoitomaksun ja tukien välinen erotus.

Yksityinen perhepäivähoitaja on yksityisyrittäjä, joten kuulun ennakkoperintärekisteriin ja minulla on Y-tunnus. Hoidan siis itse veroni, sosiaalikuluni ja eläkevakuutukseni.

Hoitosopimukset tehdään aina kirjallisesti kahtena kappaleena. Siinä sovitaan kaikki tärkeät asiat lapsen hoitoon liittyen, hoitoajoista, poissaoloista, lomista lähtien. Käyn sopimukset aina läpi kohta kohdalta, ajan kanssa, yhdessä perheen kanssa vaikkapa kahvikupin äärellä, ennen hoidon aloittamista. Vanhemmat suorittavat hoitomaksun hoitosopimuksen ehtojen perusteella.

Hoitajana olen vastuussa lapsista koko hoitopäivän ajan. Vaikka minulla on voimassaoleva perhepäivähoitajan vastuuvakuutus, on suositeltavaa, että vanhemmat ottavat lapsilleen tapaturmavakuutuksen.
Luonnollisestikkin olen myös vaitiolovelvollinen kaikista lapsen ja perheen asioista, joten keskusteluja voi, ja kannattaakin käydä päivittäin turvallisin mielin.
Vaikka tämä blogi onkin olemassa, en koskaan kirjoita lapsista sellaisia asioita joista heidät voisi tunnistaa, tai laita heistä kuvia, ilman vanhempien kirjallista suostumusta.

Koulutukseni ja työkokemukseni

Koulutukseltani olen lastenohjaaja. Valmistuin Jyväskylästä v.2001 kaksi ja puolivuotisen opiskelun jälkeen. Työkokemusta lasten kanssa minulla o päivä- ja iltapäiväkerhoista sekä päiväkodeista, sekä kunnallisella että yksityisellä puolella. Perhepäivähoitajan ammatti on kuitenkin ollut se, johon olen aina halunnut, ja toisen lapseni syntymän jälkeen päätinkin tehdä unelmistani totta. Olen myös yrittäjäperheestä, joten yksityiseksi ryhtyminen oli minulle luonnollinen valinta.
Minulla on myös hygieniapassi.


Sairas lapsi ei kuulu päivähoitoon!

Pientä flunssaa tuskin kukaan säikähtää, mutta kuumeista tai muuten huonovointista lasta ei hoitoon voi tuoda. Vanhempana sinä itse tiedät, koska lapsesi on liian kipeä. Pääpiirteittäin voisi sanoa, että jos lapsi ei jaksa ulkoilla ja osallistua muuhun toimintaan, hänen on parempi jäädä kotiin sairastamaan omassa rauhassa. On tärkeää myös antaa tilaa toipumiselle, joten odota yksi kuumeeton/oireeton päivä ennenkun tuot hänet hoitoon.

Ruokailu ja päivärytmi
Kokopäiväisen lapsen hoitomaksuun kuuluu kolme ateriaa, aamiainen, lounas ja välipala. Valmistan ruoan päivittäin itse mahdollisimman paljon tuoreita, kotimaisia raaka-aineita käyttäen. Eineksiä käytän vain harvoin. (esimerkiksi usean lapsen suosikkeja kalapuikkoja en osaa itse tehdä :)) Pidän ruoanlaiton lisäksi myös leipomisesta, joten meillä lapset saavat myös tuoretta, itse tehtyä leipää ja voivat osallistua mahdollisuuksien mukaan myös itse leipomispuuhiin.

Kellontarkkaa päivärytmiä meillä ei ole. Tottakai säännöllinen rytmi tahdittaa päivää ja on tärkeää ettei nälkä- ja väsykiukku iske, mutta päivä ei kaadu siihen, jos ulkona onkin kiva leikit kesken ja olemme ulkona vaikka vartin suunniteltua pidempään.
Aamu alkaa yhteisellä aamiaisella, jossa voimme vaihtaa kuulumisia ja suunnitella päivää. Isommat askartelut ja retket jne, suunnittelen etukäteen ja ilmoitan vanhemmille, jotta kaikki halukkaat ovat ajoissa paikalla ja pääsevät mukaan, mutta muuten mennään aika pitkälti lasten ehdoilla.
Ilmaisukasvatus on vahvuuteni, joten erityisesti laulelu ja loruttelut kuuluvat olennaisena osana päiväämme. Lasten ikätasot huomioiden myös askartelemme, piirtelemme, maalailemme ja muovailemme.
Pyrimme ulkoilemaan päivittäin. Asumme kerrostalossa, mutta kotipihamme on rauhallinen sisäpiha josta löytyy liukumäki, hiekkalaatikko ja keinut. Myös "pikkumetsä" löytyy ihan omasta pihasta jännittäviä seikkailuja varten! Lähistöllä on myös useita leikkipuistoja ja urheilukentät, joihin voimme tehdä retkiä aamupäivällä.
Lounaan jälkeen onkin päivälevon aika. Nukkua ei ole pakko, mutta kaikilla lapsilla on oikeus päivälepoon. Ja mikäs sen mukavampaa, kun ulkoilun ja ruokailun jälkeen käpertyä pehmeään pesään kuuntelemaan satua ja/tai musiikkia.
Iltapäivällä päivälevolta noustuamme syömme yhdessä välipalaa ja jos säät sallivat, ulkoilemme siihen saakka, kun vanhemmat tulevat hakemaan.

Lemmikit
Perheeseemme kuuluu myös nelijalkaisia ystäviä. Pikimusta maatiaiskissa Pesonen, maine coon narttu Kiko ja pitkäkarvaiset colliepojat Bronto ja Proge. Eläimet ovat kilttejä ja tottuneet lapsiin, ovathan ne osana meidän arkeamme ihan päivittäin. Koirat lenkitämme aamuisin ennen lasten tuloa ja iltapäivällä sen jälkeen, kun hoitolapset ovat lähteneet kotiin. Lemmikit eivät ole vihaisia ruoastaan, mutta ruokimme ne kuitenkin vasta lasten lähdettyä. On kuitenkin tärkeää, ettei eläimiä kiusata, ja kun ne vetäytyvät omiin oloihinsa, niitä ei häiritä. Lapset ovat yhdessä eläinten kanssa vain valvotusti.

Tässä pintaraapaisu toiminnasta, kysy rohkeasti lisää, vastailen parhaani mukaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti